Digitale muziek bestanden verhandelbaar ?

Naar aanleiding van de UsedSoft zaak is de vraag gesteld of ook doorverkoop van muziekbestanden in bijvoorbeeld een iTunes bibliotheek mogelijk zou zijn. In de UsedSoft heeft het Hof van Justitie bepaald (kortweg) dat onder bepaalde omstandigheden een gebruikte softwarelicentie tweedehands kan worden doorverkocht. De doorverkoop van tweedehands muziekbestanden is nu het onderwerp van een procedure in de Verenigde Staten tussen Capitol Records en Redigi.

Redigi koopt en verkoopt gebruikte digitale muziekbestanden in de Verenigde Staten. Vanaf oktober 2011 is Redigi online. Tracks worden door Redigi aangeboden voor USD 0,69 terwijl deze nieuw voor USD 0,99 of USD 1,29 worden verkocht. De vraag is of Redigi hiermee inbreuk maakt op de auteursrechten van de platenmaatschappijen en muziekuitgevers.

Redigi doet (onder meer) een beroep op uitputting van auteursrecht (“first sale doctrine”). Na online verkoop van een track kan Capitol niet meer op grond van haar auteursrecht optreden tegen de rechtmatige verkrijger. Volgens Capitol is de first sale doctrine niet van toepassing omdat het hier niet om fysieke goederen gaat. In de UsedSoft zaak is door het Hof van Justitie de licentie van een Oracle computerprogramma gelijk gesteld aan de koop van fysieke goederen. Na verkoop zijn de auteursrechten op het computerprogramma uitgeput. Mogelijk dat de Amerikaanse rechter via een vergelijkbare redenering als het Europese Hof van Justitie zal beslissen dat de auteursrechten van Capitol zijn uitgeput.

 

Deze zaak heeft mogelijk een grote impact op de muziekindustrie. Met de verschuiving naar online verkopen, is het een belangrijke vraag of al die muziekbestanden kunnen worden doorverkocht, of niet, en of je bijvoorbeeld een iTunes bibliotheek kan erven.