Het is alweer een poosje geleden dat ik een blog schreef over de database die ik heb opgebouwd vanuit het Centraal Insolventieregister, maar het blijft fascineren. Vandaag heb ik beter gekeken naar de doorstarts van faillissementen. Over de aantallen is weinig bekend. In welke faillissementen vindt eigenlijk een doorstart plaats?
Mijn gegevens haal ik uit de verslagteksten. Hoofdstuk 6 van het sjabloon-verslag gaat over het voortzetten van de onderneming door de curator en ook het verantwoorden van een doorstart. Dit hoofdstuk heb ik (per verslag) afgezonderd van de rest van de verslagtekst. Vervolgens heb ik daar (ook weer per verslag) wat eigenschappen van genoteerd en daar vervolgens een machine-learning algoritme op gebouwd.
(Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het bouwen van een machine-learning algoritme niet zo moeilijk is. Voor de beginner: op de website bigml.com kun je met een heel eenvoudig tabelletje je eerste algoritmen bouwen, met een heel duidelijke interface. Maar pas op: voor je het weet ben je uren aan het tunen!)
Terug naar de doorstarts. Volgens de computer is de algoritme in 98,5% van de gevallen correct. Best lollig, want daarmee krijg je volgens mij wel een helder beeld van de doorstartpraktijk in Nederland. Ziehier de doorstarts en niet-doorstarts naar omvang weer gegeven:
Omvang faillissementen
Opvallend is dat de doorstarts met name plaats vinden in de grotere faillissementen. Brrr, ik heb een hekel aan het onderscheid tussen grotere en kleinere faillissementen, omdat men in Nederland geen flauw benul heeft van de gemiddelde omvang van faillissementen. Men schat het doorgaans veel groter in. Een quiz-vraag voor de lezer: Wat is het gemiddeld aantal werknemers in een (bedrijfs)faillissement? Lees het onderaan deze blog.
Bij de bepaling van de omvang van het faillissement heb ik een berekening gemaakt waarin het aantal werknemers, het boedelsaldo, en de hoogte van de verschillende categorieën schuldeisers zijn meegenomen. De berekening zelf is een beetje te complex voor deze blog, maar waar het om gaat is dat je een indicatie krijgt van de omvang van een faillissement. En dat is met dit grafiekje toch best gelukt, vind je niet? Hieronder nog even de doorstarts per rechtbank:
En per kwartaal van uitspraak:
De quizvraag
Het gemiddeld aantal werknemers in een faillissement is (ongeveer) zeven. Maar het gemiddelde zegt niet zoveel. De mediaan ligt op 0. Dat betekent dat, als je alle faillissementen (sinds de afgelopen 2 jaar) op volgorde van aantal werknemers legt, de middelste waarneming 0 werknemers heeft. Meer dan de helft van de faillissementen heeft dus geen werknemers. Het verschil tussen gemiddelde en mediaan laat zich verklaren enkele faillissementen met veel werknemers, die het gemiddelde enorm optrekken.