Het is natuurlijk tragisch wanneer een bedrijf failliet gaat. Veelal zie je dat een doorstart wordt gerealiseerd. Het is daarbij van essentieel belang dat de IE-rechten beschikbaar zijn. Want hoe moet je de draad weer oppakken zonder het merk dat je hebt opgebouwd?
Het is daarom vanuit het oogpunt van bescherming van de continuiteit van de onderneming verstandig om na te denken over scenario’s waarbij de rechten in geval van een onverhoopt faillissement buiten de boedel vallen. Dit is niet mogelijk in het zicht van een faillissement. Het is meer een kwestie van lange termijn strategie. Vaak zitten er ook fiscale haken en ogen aan.
In veel faillissementen verkoopt de curotor alles wat los en vast zit zonder enige garantie te geven aan de koper. Rechten worden soms verkocht zonder acht te slaan op verleende licenties. Die licenties komen in de lucht te hangen na verkoop, want de licenties gaan in beginsel niet mee over naar de nieuwe houder van de rechten.
Het bovenstaande is nogal problematisch voor onder meer de software branche. Wanneer een IT bedrijf omvalt wordt de positie van licentienemers erg onzeker. Dit gaat volgens sommige auteurs zelfs zover, dat het Nederlandse recht mogelijk een negatieve factor is voor vestiging van IT bedrijven.