GIBSON EXPLORER GEDEPONEERD ALS VORMMERK

Gibson_explorer

Het bekende gitaarmerk Gibson heeft een 3-D merk gedeponeerd voor de Explorer. Merkengemachtigde Marten Bouma maakte mij hierop attent. Het depot is opvallend omdat de futuristisch ogende gitaar al vanaf de 60-er jaren op de markt is. Waarom zou Gibson deze vorm nu alsnog willen beschermen? En waarom met een vormmerk ?

 

Gibson heeft het merk gedeponeerd in klasse 9 (voor diverse apparaten), 15 (muziekstrumenten) en – en dat is opvallend – in klaar 28 voor (o.a.) sportartikelen, visgerei en zwemuitrusting. Met de Explorer kan je kennelijk veel meer dan alleen gitaarspelen !

 

Het had wellicht meer voor de hand gelegen om een model te deponeren in plaats van een 3-D merk. Echter, voor een modelrecht is vereist dat het model nieuw is. Dat is het natuurlijk allang niet meer, want de Explorer is al vanaf de jaren 60 op de markt, zodat registratie van een modelrecht niet mogelijk is.

 

Bescherming van de vorm van een gitaar met een 3D merk lijkt niet eenvoudig. De vormgeving is grotendeels ingegeven door technisch bepaalde elementen, waaronder de bespeelbaarheid en de klank. Daarnaast lijkt de vorm bepalend voor de wezenlijke waarde van de gitaar. Dergelijke merken zijn van bescherming uitgesloten. Niettemin heeft het OHIM het vormmerk niet geweigerd op absolute gronden. Er is echter wel oppositie aangetekend door een andere merkhouder. Wordt vervolgd.