Het aantal faillissementen stijgt, maar…

Aantal bedrijfsfaillissementen - Coda Advocaten

Ik wind mij nog wel eens op over de faillissementscijfers die rechtspraak.nl per maand aanlevert: Vaak wordt het aantal faillissementen vergeleken met de maand ervoor. Daarbij wordt dan opgemerkt dat de cijfers niet zijn gecorrigeerd naar zittingsdata, hetgeen de gemiddelde lezer niets zegt, maar het komt erop neer dat de meeste faillissementen op dinsdag worden uitgesproken en een maand soms vijf dinsdagen heeft, zodat de cijfers inderdaad onbruikbaar zijn.

Niet alleen de cijfers van rechtspraak.nl zijn onbruikbaar: de voorspellingen van kredietverzekeraars zijn nog nooit van een deugdelijke verantwoording voorzien en kijk eens naar de voorspellingen aan het begin van de Corona-crisis: elke kredietverzekeraar voorspelde een tsunami aan faillissementen en het tegendeel bleek het geval. Ze hebben natuurlijk belang bij een beetje paniek zaaien dus in dat opzicht kun je het ze misschien niet eens kwalijk nemen. Dat is anders bij de media die dit soort berichten klakkeloos overnemen.

Tot zover mijn milde frustraties. Het aantal bedrijfsfaillissementen stijgt inderdaad enigszins. Als we het in een grafiek met een trendlijn weergeven, dan zien we het volgende:

Aantal bedrijfsfaillissementen - Coda Advocaten
Aantal bedrijfsfaillissementen – Coda Advocaten

Ik heb in deze cijfers een correctie toegepast op clusterfaillissementen, omdat daar vaak geconsolideerd verslag wordt gedaan.

Werknemers

Maar het aantal faillissementen zegt natuurlijk niets over de kenmerken van die faillissementen. Maar daar gebeurt wel wat. Laat ik eens beginnen met het aantal werknemers.

Er heeft de afgelopen jaren in de arbeidsmarkt een flinke omslag plaatsgevonden: van personeelsoverschot naar personeelstekort. Dat heeft ook de insolventiepraktijk behoorlijk veranderd: waar voorheen de belangen van het personeel nog best hoog op het prioriteitenlijstje stond van de curator (bij sommige curatoren misschien wel boven de belangen van de schuldeisers), worden curatoren steeds vaker geconfronteerd met het feit dat een doorstart niet mogelijk is omdat het personeel de week erop al een nieuwe baan heeft. En een doorstart wordt niet zelden gerealiseerd om het personeel te binden aan de kopende partij, met een navenante koopprijs.

Hetzelfde grafiekje als hierboven, maar dan per week het aantal werknemers dat ten tijde van het faillissement in dienst was van de failliete vennootschap:

Aantal werknemers in bedrijfsfaillissementen ttv de faillietverklaring- Coda Advocaten
Aantal werknemers in bedrijfsfaillissementen ttv de faillietverklaring- Coda Advocaten

Bestede uren

In de faillissementsverslagen wordt het totaal aantal bestede uren vermeld. Ik heb gekeken naar de verslagen die 160 dagen of minder na faillietverklaring zijn uitgebracht, met een minimum van 50 dagen na faillietverklaring. In de regel is dit het tweede verslag dat is uitgebracht. Wederom een grafiek, maar dan tot en met week  16 van dit jaar:

Bestede uren in bedrijfsfaillissementen - Coda Advocaten
Bestede uren in bedrijfsfaillissementen – Coda Advocaten

Net als bij het aantal werknemers zien we een afname van te besteden uren in een faillissement.