Gratis mobieltje is koop op afbetaling

mobiele-telefoon-kopen

In Contracteren 2014 nr 3 is een artikel verschenen van mr J.H.M. Spanjaard over gratis mobieltjes, de problematiek die aan de orde is in HR 13 juni 2014, ECLI:NL:HR:2014:1385 (KPN/X). Bij het afsluiten van een abonnement wordt vaak een gratis mobiele telefoon ter beschikking gesteld. De Hoge Raad kijkt door de constructive heen. Een dergelijke overeenkomst kwalificeert als koop op afbetaling of consumentenkrediet.

 

Dat heeft tot gevolg dat diverse wettelijke regelingen van toepassing zijn, met potentieel verstrekkende gevolgen. De transactie komt niet tot stand indien de prijs van de telefoon niet wordt genoemd, artikel 7A:1576 lid 2 BW. De aanbieder moet een vergunning hebben op grond van art 2:60 WFT. Wanneer het abonnement met het gratis mobieltje niet in de winkel wordt afgesloten zijn ook nog eens de regels voor koop op afstand van toepassing, en kan de echtgenote die niet instemt de transactie vernietigen.

 

De cijfers maken duidelijk waarom hier de (vaak jeugdige) consument hier moet worden beschermd. Een abonnement kost ongeveer € 50 per maand en wordt doorgaan afgesloten voor twee jaar. Dat is totaal € 1.200. De “gratis” telefoon kost ongeveer € 500.