Hoe bereid ik mij voor op een faillissement?

Coda Advocaten: Raimond Dufour

Als ondernemer kun je tegen de situatie aanlopen dat je rekening moet houden met het faillissement van je onderneming. Dat geeft stress en vereist handelen. Wat kun je doen om een faillissement zo goed mogelijk voor te bereiden?

Als het niet goed gaat met je bedrijf kan op enig moment een faillissementsscenario in beeld komen. In dat geval kan het zijn dat je anders moet gaan handelen. Zijn er belangrijke beslissingen die je moet nemen? Of twijfel je of je nog wel mag contracteren? het belangrijkste in deze fase is: documenteer. Leg vast welke beslissingen je neemt om welke redenen. Als er een faillissement komt, dan kun je daarop terugvallen en laten zien: dit zijn de redenen waarom ik deze beslissing heb genomen.

Een ondernemer mag fouten maken. Hij mag alleen geen handelingen verrichten die kennelijk onbehoorlijk zijn en waardoor een faillissement wordt veroorzaakt. Ook moet een ondernemer een deugdelijke administratie bijhouden en jaarlijks zijn jaarrekeningen deponeren. Er wordt veel geprocedeerd over dit soort kwesties.

Het is vaak koorddansen: Als ik de werknemers betaal en de bank niet, dan spreekt de bank mij in privé aan op de door mij afgegeven borgstelling. Mag ik betalingen aan de Belastingdienst voor mij uit schuiven om zo nog even door te blijven ondernemen?

Misschien wil je wel helemaal niet door: er is een grote belastingschuld (bijvoorbeeld een Corona-schuld) en je hebt geen zin om de komende vijf jaar voor de fiscus te gaan werken. Kun je dan stoppen?

Dit zijn vaak geen eenvoudige vragen en het antwoord daarop verschilt echt per situatie. Hoe eerder je de situatie herkent, hoe beter je de voorbereidingen kunt treffen.

Raimond Dufour van Coda Advocaten heeft 25 jaar evaring in het insolventierecht. Hij geeft advies en biedt richting in een onzekere periode. En als het niet lukt om het faillissement te vermijden, dan staat hij je bij in discussies met de curator of met schuldeisers.